Gras groeit niet harder als je eraan trekt

Ken jij deze prachtige Zen-uitspraak? Hij blijft mooi hè.
Ik vergeet hem regelmatig, maar nu door al die nattigheid het gras zo hard groeit, dacht ik er weer aan. En ook doordat ik te hard aan het werk was. Telkens zoveel nieuwe ideeën, eigenlijk vooral bezig jonge plantjes te laten groeien en nauwelijks oog voor alles wat al in bloei staat.
En dan zó doelgericht bezig, dat mijn bewustzijn vernauwt en ik niet meer open sta voor mogelijkheden en andere impulsen om me heen. En ook niet voor al het moois dat er al is: voor de bloeiende bloemen, de vrolijke vlinders, de zoemende hommels en het ruisen van de bomen. Dan ben ik alleen op wilskracht bezig. Daar word ik doodmoe van en de lol gaat er ook af. Heb jij dat ook wel eens?

De natuur heeft hier geen last van, die groeit gewoon, die zoekt niet naar balans tussen bezig zijn op wilskracht en lanterfanten. Die is altijd in de stroom. Natuurlijk wordt die stroom wel eens onderbroken door externe omstandigheden als een flinke hoosbui of insectenplaag, maar niet door zijn eigen interne gedoe.
En dat doen wij wel. Toch? Of herken je dat niet? Zit je in de stroom, wordt die onderbroken door mitsen en maren, overwegingen en bezwaren. De gedachten in ons hoofd zetten ons klem, ze halen de stroom uit de activiteit. En ineens is willen moeten geworden. Ken je dat? De oorspronkelijke dartele acties zijn veranderd in een moeizaam groeiproces. Dan is de kunst de stroom weer terug te vinden. Misschien door hier en daar wat te snoeien of te krenten. Of een tijdje stil te zijn en te wachten.
Te wachten tot je de stilte van binnen weer kan voelen. De stilte waarin de magie van de natuur en van alles dat leeft voelbaar is. Van daaruit komt dan vanzelf wel weer een beweging op gang. En dan heb je de stroom wee te pakken.

Wat ga jij doen deze zomer? Ik ga eerst maar eens wat lanterfanten en genieten van alles wat in bloei staat. Alles wat zoemt en zingt, kleurt en geurt, ruist en suist. Als ik dan uitgerust en weer in balans ben, en de magie en de stilte weer kan voelen, dan…. trek ik toch ff stiekem aan het gras. Kijken wat er gebeurt….

Geniet deze zomer!

gras

De perfecte zomer:
de zon schijnt,
een zacht windje,
de vogels zingen
en de grasmaaier is stuk.

James Dent

 

Ken jij ook een mooie uitspraak over de zomer? Ik lees en deel die graag! Schrijf ze hieronder in het commentaarveld. Dankjewel

Speak Your Mind

*