Omgaan met persoonlijke thema’s

Wat houd je bezig de laatste dagen?
Lukt het daar ontspannen en tevreden bij te blijven?

Mijn ‘ontwikkelthema’ is momenteel te veel hooi op mijn vork nemen en niet afmaken waar ik aan begin. Daar word ik chaotisch en gestrest van. Maak me zorgen en slaap dan slecht. Hoezeer ik me ook mijn bewust ben van dit patroon, toch lukt het me slecht het anders te doen.

Herken jij dat? Dit thema? Of dit mechanisme?
Dan ben ik nieuwsgierig hoe jij daarmee omgaat.

Wat maakt zo’n patroon zo lastig te doorbreken? De automatische (fysiologische, emotionele, fysieke en energetische) reacties ‘staan altijd aan’, tenzij… Mijn hele systeem is gewend dingen te beginnen en niet af te maken, en te veel te willen.
Ben ik halverwege het ophangen van de rolgordijnen, dan móet ik aan iets anders beginnen. Er zit dan zoveel spanning in m’n buik die ondraaglijk wordt als ik doorga met waar ik mee bezig was. Aan iets anders beginnen maakt dat die spanning weer afneemt. Dat voelt lekker!
Maar…. die keerzijde… Overal liggen half klare dingen, een lange papieren to-do lijst en in mijn hoofd een to-do-list van dingen waar ik nog niet aan toe kwam op te schrijven… Stress, chaos, mezelf kwijt geraakt, etc. Bovendien komt er een moment waarop het me teveel wordt en ik bevries en niks meer doe.

Wat is jouw reactie als je het gevoel hebt dat je het boven het hoofd groeit? Ga je juist heel hard aan het werk, of loop je weg of bevries je ook? En… bij welke thema’s of omstandigheden gebeurt dat bij jou?

Voor mij volgt dan het onderzoek. Ik kies dan uit één van de volgende mogelijkheden:

1. Gewoon stoppen. Gaan zitten op een stille plek, voelen, bewust ademhalen en glimlachen naar de fysieke sensaties. Dan valt alles stil. Dan maak ik zomaar contact met de stilte en ruimte in en onder elke ervaring en elk patroon.

2. Soms wil ik meer weten en stel ik mezelf een aantal vragen: Wat maakt dat ik zo handel? Wat voorkom ik door zo te handelen? (zowel, mentaal, emotioneel, fysiek als energetisch) Wat zou er gebeuren als ik het tegenovergestelde doe? Waar ben ik bang voor? (Angst zit er tenslotte altijd onder) Wat betekent ‘afmaken’ of ‘veel hooi op mijn vork’ voor mij? Etc
Antwoorden komen vaak vanzelf: Afmaken kan ook ‘succes hebben’ betekenen. Kan ik dat mezelf soms niet toestaan? Veel drukte betekent dat ik niet hoef stil te staan, niet hoef te voelen. Etc.

3. Soms ga ik dwars door mijn normale manier van doen heen, ondanks de fysieke of emotionele spanning. Ben dan nieuwsgierig wat voor ervaring dat oplevert.

Of ik verval in mijn oude manier van doen, zonder dat ik het door heb. Niks onderzoek.

Ik vermoed dat jij zo eigen methodes hebt. Daar ben ik benieuwd naar.
Daarom wil ik je uitnodigen om samen op pad te gaan, samen te onderzoeken hoe jouw innerlijke reacties in zijn werk gaan, en hoe je ermee om wilt gaan. Onze ervaringen en inzichten kunnen we dan met elkaar delen om onszelf en elkaar te verrijken.

Ga je met me mee?
Stap dan zondag 7 juni ook op de Veerpont bij Tiel (Varik). Of wandel zondag 14 juni mee in de kloostertuin van Samaya in Werkhoven. (Utrecht)

Ik hoor graag of je komt. Stuur een mail naar info@ateliervoorlevenskunst.nl

Speak Your Mind

*