Uit je burnout met natuurcoaching.

‘Ik ben op plekken geweest waar ik nooit eerder was.’ 

Dat was de reactie van klant Nico na de eerste natuurcoachings sessie. Wat hij bedoelde was niet dat het bos waar we doorheen liepen zo verrassend was of dat de hei zo mooi in bloei stond, maar hij bedoelde dit:

. ik was ín mijn lichaam en heb vanuít mijn lichaam geacteerd,
ipv voornamelijk te denken en me op een gegeven te realiseren: oh ja, ik heb een lichaam.

. ik heb reflexen bekeken ipv ze te volgen

. ik heb angst gevoeld waar ik normaliter van weg blijf, 

. ik heb nieuwe dimensies in mijn beleving geopend

Zo ben ik echt vanuít mijn lichaam een zandheuvel op geklommen. Ik voelde dat het zwaar was en ik was ín die beleving van zwaarte. Het grappige was dat het daarmee juist een vollere of rijkere beleving werd dan anders. Normaliter neemt mijn denken de leiding en zegt: dit is een heuvel, dat is zwaar, maar kom op je kunt het. Vervolgens ga ik lopen en mijn lichaam komt er dan achteraan. Ik doe het dan vanuit wilskracht en ik word er meer moe van dan nu. Wat een verrassende ervaring!

toen ik stil ging staan kon ik voelen dat mijn kracht in mijn lichaam zit, in mijn buik eigenlijk. Maar als ik dan iets langer ga voelen en bijvoorbeeld de spanning in mijn keel voel dan gaat mijn denken meteen verklaringen vinden voor die spanning en wil van alles uitleggen. Bij die spanning blijven is dus heel moeilijk voor mij. Mijn reflex is om weg te gaan van die spanning, naar mijn denken, naar mijn hoofd. Nu jij me vraagt om hier wat langer bij te blijven, komt er een beeld op van toen ik drie was en mijn zusje plotseling overleed. Ze ging uit logeren, werd ziek en ik heb haar nooit meer gezien. Ik voelde me toen zo verlaten. 

Dat gevoel van verlatenheid heeft Nico weggestopt. Dat was toen een goede overlevingsstrategie maar die verlatenheid zit nog steeds in zijn lichaam opgeslagen. Nu hij steeds bewuster wordt, weerhoudt het hem ervan naar de signalen van zijn lichaam te luisteren. Hij komt dan steeds die verlatenheid tegen en als in een reflex schiet hij weer in zijn hoofd.

Door nu in contact met dat gevoel van verlatenheid verder te wandelen, kan het zijn weg vinden uit zijn lichaam. Hij benoemt het als een soort van uitademing. Dat geeft ruimte en zal het gemakkelijker maken om in de toekomst de verbinding met zijn lichaam te behouden.

Doelstelling van Nico is om de signalen van zijn lichaam mee te nemen in zijn dagelijkse doen en laten. Om zo eerder grenzen te voelen en deze dan te kunnen aangeven.

Nico is herstellende van een burn out. Die burn out ontstond tijdens het begeleiden van een groot project. Hierbij was hij zich wel bewust dat hij zich leiden door stress en wat moest maar was desalniettemin niet in staat het anders te doen. De stress liep steeds hoger op en hij werd steeds vermoeider. Dat leidde tot een burn out.

Van zijn werkgever mag Nico een traject doen van 7 sessies. Omdat hij al al veel gedaan heeft aan bewustwordingstrajecten en wist dat een mentale coach niet bij hem past, kwam hij bij mij terecht.

De eerste stap in het traject is om meer verbinding te krijgen met zijn lichaam.

Dat is in deze eerste sessie zeker gelukt. Nico’s reactie: dit was een hele fijne sessie, dit heeft mij nu al veel gebracht.

Wil jij ook de verbinding met je lichaam versterken en zo je grenzen beter voelen?

Ga eens een half uur anders dan anders wandelen in 8

stappen:

1. Ga naar een park of bos

2. Vertraag je normale wandeltempo

3. Voel je voeten tijdens het wandelen

4. Wees je bewust van je ademhaling

5. Voel de sensaties in je lichaam: spanning, ontspanning, warmte, kou, tinteling, stroming, trekken, bonzen etc.

6. Houdt daar je aandacht bij

7. Neem waar wat er in je gebeurt: Veranderen de sensaties? Ga je denken? Kun je je aandacht van je gedachten weer naar het voelen van de sensaties brengen?

8. Na een half uur sta je stil bij hoe je je nu voelt. Ben je meer ontspannen? Meer in verbinding met je lichaam?

Ik ben benieuwd naar je ervaring.

Lukt het je niet je aandacht in je lichaam te houden?

Of kom je emoties tegen die je liever onder begeleiding wil tegen komen? Misschien is zo’n traject ook iets voor jou. Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. 06 49966463

Speak Your Mind

*