Verbinding en Beslissingen

Verbinding met jezelf en het grotere geheel maken dat beren op de weg geen vat hebben op je beslissingen. Ook het gewiebel of de paniek van anderen hebben dan geen invloed op je.

Zo maakte ik afgelopen weken mee. Een heerlijke ervaring!
Ik was op bezoek gegaan bij een vriend, ruim een halve dag reizen bij mij vandaan. Het voelde belangrijk elkaar te zien om iets specifieks te bespreken en het bezoek was pas een dag tevoren afgesproken.
Na het goed te hebben gehad samen, kwamen bij de ander de beren op de weg en de paniek omhoog. ‘Eigenlijk moet ik ook iets anders doen.’ ‘Ik kan niet zoveel tegelijk.’ ‘We moeten het bezoek nu toch maar afbreken.’ Etc.
We hadden nog niet besproken waar ik voor gekomen was en er was niets in mij dat weg wilde of voelde dat dat goed was. Dus is besloot er alleen op uit te trekken en dan later wel weer verder te zien.

Stevig voelde dat om me niet van mijn stuk te laten brengen, maar om helemaal te blijven bij wat ik voelde dat goed was. Daar naar te handelen, zonder me zorgen te maken over de consequenties van mijn keuze: me niet druk maken of ik nog wel thuis kon komen bijvoorbeeld. Gewoon te blijven voelen en vertrouwen. Wat een vrijheid!

En inderdaad, in de ruimte die ontstond doordat ik wegging, kwam de ander tot rust. Van daaruit wilde ook hij weer bespreken wat er te bespreken viel.
Grappig zoals dat werkt: geef je ruimte, komt die ander weer naar je toe. Maar ook: juist door de wiebel van de ander, werd mijn vertrouwen steviger. Alsof je samen de balans houdt.

Zo’n sterke verbinding met mezelf en het grotere dat ik durf te vertrouwen op wat ik voel heb ik helaas niet altijd . Regelmatig weet ik niet eens wat ik voel. Herken jij dat?
Voor mij zijn 2 dingen nodig om die verbinding te creëren:
1. Ontspanning. Verbinding is het resultaat van ontspannen zijn. Dan kun je openen en dan kun je gaan voelen.
2. Bewustwording. Oefenen in bewustzijn. Je telkens weer afvragen wat er in je om gaat. Telkens weer terug te keren naar het voelen, weg uit alle gedachten en twijfels die maar heen en weer blijven gaan, en waar je maar niet uit komt.

Gedachten en twijfels kunnen je ook helpen ontdekken waar het je in wezen om gaat. Die geven vaak aan waar je bang voor bent, maar ook wat je echt wilt. Dat advies gaf ik onlangs ook aan een cliënt die met het thema ‘besluitvorming’ kwam:

Janneke (51) wist niet wat ze met de rest van haar leven wilde. Ze bleef op zoek naar ‘Wie ben ik?‘, maar nam nooit de beslissing ‘Dit wil ik.‘ Daar kwam ze niet uit. Ook in bijvoorbeeld een vakantiekeuze bleef ze wikken en wegen. Janneke was de één na jongste uit een gezin met 8 kinderen. Zij zorgde ervoor de harmonie in het gezin te bewaren. Ze leerde zich uitstekend in iedereen te verplaatsen, zodat ze precies aanvoelde, wat nodig was voor die harmonie. In die rol vraag je je zelden af wat je zelf wilt en ben je altijd met anderen bezig.

In de kennismakingssessie gaf ik haar wat praktische handvatten:
1. Vraag jezelf af: Voel je dat je het wilt of vind je dat het moet? Kies voor wat je wilt.
2. Of een variatie hierop: Kies je voor iets uit angst? Of omdat je er blij van wordt?
3. Weet je nog wat je eerste gevoel of intuïtie was bij een idee of voorstel? Dat gevoel volgen past meestal het beste bij wat je wilt.
4. Heb je zoveel gedachten met bezwaren en redeneringen dat je je eerste gevoel niet meer weet? Vraag je dan af waar je gedachten over gaan. Die geven vaak aan waar je bang voor bent, maar ook wat je echt wilt. Bijv: die vrouwenvakantieweek is wel goed voor me, maar kan ook te zwaar worden. Het is in het bos en bij mooi weer vind ik dat zonde. Achterliggende vakantiebehoeften: lichtheid/vrolijkheid en zee. Dus toch een andere vakantie!

In de 4 volgende sessies onderzochten we de oorzaak van haar gedragspatroon met hypnotherapie en familieopstellingen: Kon ze haar oude rol loslaten en zichzelf laten zien? De familiegeschiedenis in het verre verleden bleek ook nog door te werken. Ook die kan nu nog geheeld worden.
Welke overtuigingen belemmeren het nemen van besluiten? Ook die transformeren is belangrijk.
De oorzaak helen haalt als het ware de angel eruit. Daardoor gaat ander gedrag voortaan meer vanzelf.

Geen beslissingen nemen blijkt vaak te gaan over:
– bang zijn het verkeerde te doen en geen fouten mogen maken.
– geen vertrouwen hebben in je eigen kracht of eigen wijsheid
– niet voelen wat je wilt
– moeite hebben met concreetheid en vastleggen
– geen verantwoordelijkheid durven nemen
– vrijheid willen behouden

Herken jij hier iets in? Of heb jij andere ervaringen? Ik lees graag je reactie in het veld hieronder.

 

Comments

  1. Ha Annette,
    volgens mij ben je op de goede weg. Mooi herkenbaar beschreven probleem, daarmee zet je op een relevante manier je eigen toegevoegde waarde goed neer. Verdient followers, ik ga je posten.
    marike

Speak Your Mind

*